Ellis Huijs

Meer dan 10 jaar geleden zag ik voor het eerst mozaïek tijdens een beurs. Ik was meteen geboeid er volgde een workshop tegelmozaïek in Amsterdam. Daarna was ik verkocht, en ontwikkelde me steeds verder in deze veelzijdige kunstvorm.

Er volgden 2 cursussen in de klassieke techniek met smalti (Italiaans glas) en marmer. De eerste in Ravenna. en de tweede in Venetië, bij wat voor mij het mekka van de smalti was: Orsoni.

Een paar jaar geleden voltooide ik een eenjarige opleiding aan de Mosaikbauschule in Duitsland. Een hele brede opleiding: iedere module behandelde een andere techniek, vaardigheid en of een ander soort materiaal. Wat mooi was aan de opleiding is dat er ook aandacht was voor je ontwikkeling als kunstenaar.

Ik word geïnspireerd door de wereld om me heen, natuur, bloemen, planten, dieren en mensen(portretten) en patronen. Ik hou van kleur, kleurovergangen en vloeiende vormen.

Ik ben ooit met tegel begonnen, maar heb veel andere materialen leren gebruiken. Tegenwoordig werk ik graag met een combinatie van allerlei: glas, tegel, porselein, (ongeglazuurde) keramiek, of natuursteen. De keuze voor het materiaal hangt af van het gewenste effect, en de plaats waar het moet komen. De uitdaging zit erin om een juiste mix te vinden van kleur, structuur, glans en mat.