Mariëlle Baets

Marielle Baets, geboren in 1967. Autodidactisch kunstenaar, lid van het mozaïekgilde sinds 2017.

In 2011 kwam ik in aanraking met mozaïek door een expositie op mijn toenmalige werkplek. Het bleek een per toeval ontdekte passie waarin ik mijn creativiteit kwijt kon.

Het werk van Gaudi,  Niki de St Phalle en Hundertwasser maken me vrolijk en inspireren me enorm, net zoals  de werken van Ton Schulten,  Escher en Picasso. Alles is een kwestie van perceptie… Vanuit welk perspectief bekijk je iets?  Dit bepaalt hoe jouw ‘beeld’ eruit ziet.

Mijn thema’s zijn dan ook:  ‘de liefde voor alles wat leeft en de verbinding van mensen met hun binnen- en buitenwereld’.  Mozaïek  gebruik ik  als beeldtaal om te ver-beelden wat er van binnen speelt.

Ik houd ervan om mijn mozaïek werken subtiel en persoonlijk te houden door het gebruik van details in woord en beeld. Keramiek is hiervoor een goed medium.

Daarnaast gebruik ik graag glas omdat ik houd van de diepe kleuren, en de combinatie hiervanmet porselein  geeft vaak een verrassend accent. Mijn werk wordt omschreven als’ speels en kleurrijk’.

Vaak combineer ik mijn  werk  met ijzer, RVS en smeedwerk gemaakt  door mijn man Ron Baets. We ontwerpen samen ‘her-inner-mozaïek’:  ‘Herinner(d)ingen die je hart raken ‘ zoals gedenkobjecten en jubilea-kunst.

In mijn eigen leven is verlies een belangrijk thema geweest. Als ervaringsdeskundige en rouwtherapeut gebruik ik de mozaïek naast kunst-uiting ook als werkvorm in een therapeutische setting.  Iets wat gebroken is  verwerken tot één harmonieus ontwerp ondanks, of misschien zelfs juist dóór, de zichtbare barsten of ontbrekende stukjes.

Daarnaast ontwerp en realiseer ik  community –art  projecten op maat voor bijvoorbeeld familie-uitjes, teambuilding , buurtprojecten, scholen of anderszins geïnteresseerden.  Het geeft mij voldoening om samen tot een gepersonaliseerd kunstwerk te komen.